Brandveilig samenleven

De brandweer staat niet enkel in voor het blussen van branden of redden van dieren. Preventie en sensibilisering zijn een zeer belangrijk onderdeel van het takenpakket. 

De brandpreventieadviseurs, ook wel BPA'ers genoemd, komen op aanvraag bij jou thuis gratis advies geven. Verder kan je bij hen ook terecht voor toelichtingen aan groepen, verenigingen of organisaties. Ze geven nuttige tips inzake brandveiligheid in woningen, adviseren onder andere waar best rookmelders worden geplaatst, wijzen je op risicovolle gewoontes en meer.

Wat behoort niet tot het takenpakket van de BPA'ers? Alles wat hoort onder het luik 'wettelijke preventie'. Brandblussers, pictogrammen, ... worden dus niet nagekeken door hen. 

Wens je een huisbezoek van een van onze brandpreventieadviseurs of wens je een infosessie over brandveiligheid te organiseren? Dat kan door te mailen naar bpa@zoneoost.be of een aanvraag in te dienen  via ons contactformulier.

Het is ook mogelijk een sensibilisering aan te vragen voor het 4de leerjaar. Hierbij is er dan de mogelijkheid dat de klasgroep naar de kazerne komt of dat onze brandpreventieadviseur langskomt in de klas.

Laatst bijgewerkt op 07 januari 2020
Gerelateerde pagina's
App 112 BE
Heb jij de app 112 BE al op jouw smartphone staan? De voordelen van de app: ✔️Je moet de noodnummers niet onthouden ✔️De hulpdiensten kunnen je locatie makkelijker terugvinden ✔️Indien nodig kan je de noodcentrale via chat bereiken ✔️Je kan bij registratie meteen een aantal medische gegevens doorgeven
BPA - Contactformulier
Wens je een huisbezoek van onze brandpreventieadviseurs of wens je een infosessie over brandveiligheid te organiseren? Door op hierboven (contact us) te klikken kom je terecht op ons contactformulier en kan je een huisbezoek aanvragen.
Brandveilig de winter in
Het hele jaar door zijn er heel wat zaken die we kunnen doen in kader van de brandveiligheid. Maar wist je dat er in de aanloop naar de winter een aantal specifieke zaken zijn waar je rekening mee kan houden? We geven je enkele tips.
Brandveiligheid in de keuken
Brandveiligheid thuis is een belangrijk aspect dat we op verschillende manieren kunnen bewaken. Op deze pagina geven we je graag een aantal tips voor de brandveiligheid in de keuken.
CO intoxicatie
CO is een giftig geur- en kleurloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas of hout en kolen. De combinatie van een slecht onderhouden verarmingstoestel en te weinig ventilatie kan leiden tot CO-vergiftiging.
Rookmelder
Wist je dat je niets ruikt als je slaapt? Het geluid van een rookmelder klinkt echter zo luid dat je er wel van wakker zal worden. Hierdoor heb je meer tijd om te vluchten. Rookmelders redden levens!