logo
Brandweerzone
Oost Oost-Vlaanderen
Dringend hulp nodig?
bel 112
Brandweerzone Oost investeert in reddingen te water

In het werkingsgebied van Brandweerzone Oost Oost-Vlaanderen zijn een aantal watergebonden risico’s: Schelde, Dender, Durme, Donkmeer, Nieuwdonk, visvijvers… Om het redden van drenkelingen optimaal te ondersteunen, investeerde de brandweerzone zo’n half miljoen euro in de uitrusting van het duikteam. Zo werden twee nieuwe wagens aangekocht met de specifieke inrichting en uitrusting voor dit team. Ze staan ter beschikking in post Dendermonde en post Hamme. Het team ‘interventies te water’ van Brandweerzone Oost bestaat uit 52 personen die minstens 14 trainingen per jaar organiseren. 

“De twee nieuwe voertuigen zijn compact en praktisch,” licht Zonecommandant Wouter Van Den Broeck toe.  “Dat is vooral een meerwaarde op plekken waar weinig ruimte is om te manoeuvreren, want de toegangswegen tot plekken waar een interventie te water nodig is, zijn niet altijd breed. Alle benodigdheden die tijdens een interventie nodig kunnen zijn, hebben een vaste plaats achter rolluiken. We haalden de inspiratie voor het concept uit Oslo en Düsseldorf, waar al korte wagens met rolluiken van dit type in gebruik zijn. “

De voertuigen bieden plaats aan een bestuurder, een bijrijder en drie duikers met uitrusting. Ze hebben ook een trekhaak zodat ze een boot kunnen trekken. De brandweerzone beschikt over vijf boten, waaronder één grote, de Goliath, met plaats voor 15 mensen en een groot vermogen zodat die op de Schelde kan manoeuvreren. 

Piet Buyse, burgemeester Dendermonde, en Ann Verschelden, waarnemend burgemeester Hamme, zijn verheugd dat de nieuwe duikwagens operationeel zijn: “Bij brandweer denkt iedereen aan vuur, maar het is belangrijk dat we de watergebonden risico's niet uit het oog verliezen. Daarom is dit een belangrijke investering, en wij zijn trots op deze vooruitstrevende materialen en professionele teams.”

Uitrusting team ‘Interventies te water’

De belading van de voertuigen, de uitrusting nodig voor interventies, bestaat voor een deel uit bestaande materialen en een deel uit nieuwe uitrusting. Er werd geïnvesteerd in nieuwe benodigdheden zoals een ’duikstoel’ om een duiker te water te laten met een hoogtewerker, waar de oever niet toegankelijk is. Er werden ‘resuce boards’ aangeschaft om drenkelingen makkelijk aan de kant te brengen en voor reddingen op het ijs. Er werden telescopische reddingsstokken aangekocht van maar liefst 12 meter lang die uitgerust kunnen worden met haken of netten, om een persoon of dier naar de oever te trekken zonder dat een boot of duiker in het water hoeft. 

Volgelaatsmaskers en communicatie 

Luitenant Johan Van de Voorde, verantwoordelijk voor het team interventies te water, licht toe: “De meeste sportduikers werken met een afzonderlijke duikbril en ademautomaat. Voor de brandweerduikers werd geïnvesteerd in volgelaatsmaskers. Dit heeft een aantal voordelen: de duikers zijn beter beschermd wanneer ze in zeer vervuild water duiken en er is minder contact met de huid. Bovendien hebben ze nu de mogelijkheid om te praten met hun seingever.” 

Duikers werken immers met een partner op de oever, de seingever, die hen aanstuurt. De omstandigheden waaronder onze duikers werken, zijn zeer moeilijk. Meestal is er heel weinig tot geen visibiliteit, ze duiken zo goed als blind. De seingevers sturen hen aan met een seintouw, en dit systeem blijft behouden, maar wordt nu aangevuld met radiocommunicatie tussen de duiker en de seingever. 

Bovendien investeerde de brandweerzone in marifoons: dit is de specifieke radiocommunicatie voor schepen en wordt gebruikt om contact op te nemen met binnenvaartschepen en voor communicatie tussen de duikwagen en onze boot. Hier wordt een specifieke opleiding voor voorzien.

Reanimatie

De duikersvoertuigen zijn ook uitgerust met een volwaardige EHBO-kit, inclusief zuurstofkoffer én AED (automatisch externe defibrillator, een draagbaar toestel dat een elektrische schok toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen). Dit maakt de kans om een slachtoffer met reanimatie te redden veel groter. 

Taken van het team ‘Interventies te water’

Het team ‘ITW’ wordt vooral opgeroepen voor het opsporen van vermisten (bv. als hulpgeroep gehoord wordt op het water, of als iemand niet thuis komt na een fietstocht langs het water) en voor preventieve beveiligingsopdrachten (bijvoorbeeld zwemdoortochten, triatlon, evenementen aan het water). Afgelopen zomer was dit team ook betrokken bij de bergingsoperatie na het scheepvaartongeluk op de Schelde in Grembergen. Daarnaast redden zij veel dieren: watervogels die verstrikt raken in vislijnen of vastzitten in het ijs, of paarden en koeien die in grachten of rivieren terecht komen of in de mestput vallen. 






Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 28 november 2023
Brandweerzone Oost investeert in reddingen te water