logo
Brandweerzone
Oost Oost-Vlaanderen
Dringend hulp nodig?
bel 112
François 'Sekkie' Van den Vreken neemt afscheid na 44 jaar brandweer

Afgelopen woensdag zwaaide brandweerpost Lebbeke haar postoverste uit. François heeft er maar liefst 44 jaar bij de brandweer op zitten. Zijn taak als postoverste wordt overgenomen door luitenant Koen Verhulst, in nauwe samenwerking met luitenant Steven De Vriendt.


Na al die jaren heeft François heel wat verhalen te vertellen. François is al van kindsbeen af betrokken bij de brandweer. 

"Mijn vader was ook brandweerman, dus ik kwam al als kind in de brandweerkazerne. Zo groeide stilaan de droom om ook brandweerman te worden. Bovendien was ook mijn schoonbroer brandweerman. Zo besloot ik om op 21-jarige leeftijd de sprong te wagen en werd ik in de gemeenteraad van 19 juni 1980 samen met nog 9 collega’s toegelaten als stagiair-brandweerman. Dit was een zeer sterke lichting waaruit 3 officieren, 2 sergeanten en een korporaal voortkwamen."

'Sekkie'

"Toen ik bij de brandweer kwam, stond er nog een ziekenwagen in de kazerne. Al vlug werd ik ingelijfd bij het ambulancepersoneel. Bovendien ging collega korpssecretaris in 1995 met pensioen. Professioneel werkte ik in een administratie - de stap was al vlug gezet.

Gezien ik sectiechef was van ploeg 2 en bovendien secretaris, kreeg ik al snel de bijnaam "Sekkie". Ik denk dat vandaag zelfs mensen van buiten post Lebbeke mij kennen als Sekkie."

De dingen die bijblijven

"Na een carrière van 44 jaar zijn er natuurlijk heel veel mooie herinneringen. Uiteraard zitten hier een aantal tragische dingen bij die ik nooit zal vergeten. Interventies met menselijk leed blijven in het geheugen gegrift. Ook de grote branden blijven altijd bij. Zo is er de brand bij houtzagerij Van Biesen, bij chocoladeverwerkend bedrijf De Schepper, bij het bedrijf achter de Hubo en onlangs bij busbedrijf Van Cauter die mij onmiddellijk te binnen schieten.

Ook onze Barbarafeesten zijn memorabel. Vooral deze waar we ’s avonds na het officiële gedeelte afzakten naar café ’t Parelken (in de Leo Duboisstraat waar nu KBC is). Ook kwamen we op de avond van Barbara eens op de opening van de ijspiste in Lebbeke terecht. Er was net een optreden van Loredana aan de gang… (’t kind spreekt er nog over denken we)"


(lees verder onder de foto)

Dankbaarheid

"Ik wens bij mijn afscheid mijn gezin te bedanken voor hun jarenlange steun. Mijn echtgenote Carine, wiens vader ook brandweerman was, wist natuurlijk wat het betekende om met een brandweerman te huwen. De uren dat zij alleen heeft gezeten en de keren dat ik haar ergens heb achtergelaten vanwege een oproep, zal ik nu proberen goed te maken. (lacht)

Mijn zoon Fergan heeft net als ik de microbe te pakken en is ondertussen sergeant bij post Lebbeke. Mijn dochter Kjersti had eveneens een brandweerdroom, maar dat is er nog niet van gekomen. 

Tot slot kan ik zeggen dat ik met een gerust hart vertrek. Ik weet dat met mijn opvolgers de toekomst van brandweerpost Lebbeke verzekerd is."


Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 03 mei 2024
François 'Sekkie' Van den Vreken neemt afscheid na 44 jaar brandweer