De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die inheemse insectensoorten bedreigt. De voorbije jaren werd geprobeerd om alle nesten van Aziatische hoornaars te verdelgen. Ondanks de inspanningen is het duidelijk dat de Aziatische hoornaar gevestigd is. Uitroeien is onmogelijk geworden.
In de zomer bouwen Aziatisceh hoornaars zogenaamde 'secundaire nesten': een tweede nest op grote hoogte, vaak in bomen. Hier worden nieuwe koninginnen grootgebracht. Om die reden verdelgde de vzw RATO van augustus tot nu zo'n 1.000 secundaire nesten in Oost-Vlaanderen.
Sinds 6 november 2023 behandelt RATO vzw geen nieuwe meldingen meer. Tot en met 17 november werken de medewerkers de meldingen van voor 6 november af. De bestrijding van nesten vanaf half november is minder kosten-efficiënt. Veel koninginnen zijn op dat moment al uitgevlogen en hebben het nest verlaten. De andere hoornaars (werksters en darren) sterven. Vanaf december zie je enkel nog verlaten nesten.
Is een nest een gevaar voor mensen? Vraag verdelging aan via ons e-loket
De brandweer verdelgt hinderlijke en gevaarlijke nesten als de eigenaar van het terrein dit vraagt en als ze zich binnen de 15 meter van bewoning bevinden. Je kan dit melden via ons e-loket. Verdelging kost €40. De brandweer verdelgt geen secundaire nesten, die zich hoog in bomen bevinden.
Heeft het nog zin om een nest te melden?
De overheid roept nog steeds op om nesten te melden via Vespa-Watch. Alle meldingen blijven waardevol om de verspreiding van de soort verder in kaart te brengen.
Hoe zie je het verschil tussen een primair en een secundair nest
Een primair nest is 50 tot 80 cm groot en kan zowel in de natuur (bomen, hagen ...) als in of aan gebouwen voorkomen.
Een secundair nest is doorgaans groter (met een doorsnede van 80 cm of meer) en is altijd hoog gevestigd, meestal hoger dan 10 meter. Deze nesten komen vooral voor in bomen.
Links zie je een primair nest, rechts een secundair nest. (bron: M. Segers & Ovillegas)
Hoe herken je een Aziatische hoornaar?
Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3 centimeter groot. Het insect is overwegend zwart van kleur met een geel-oranje band op het achterlijf. De uiteinden van de poten zijn opvallend geel.
Helaas verwarren veel mensen de Europese hoornaar met de Aziatische hoornaar. De Europese hoornaar ziet er gevaarlijk uit, maar is zachtaardig en enorm nuttig.
Powered by Froala Editor