logo
Brandweerzone
Oost Oost-Vlaanderen
Dringend hulp nodig?
bel 112
“Naar de brandweerschool gaan is nooit saai, maar altijd boeiend en uitdagend”

Brandweerzone Oost start volgend jaar met een gloednieuwe brandweerpost in Moerbeke. De eerste lichting brandweervrijwilligers is intussen gestart met de opleiding aan de brandweerschool. Benieuwd naar hun verhaal? Karen en Tiago geven een unieke inkijk in hun nieuwe passie.

Karen De Vos, 41 jaar, is leerkracht lichamelijke opvoeding in kleuter- en lager onderwijs en heeft twee dochters van 8 en 11 jaar oud. “Ik hou van uitdagingen, en ik was al een tijdje aan het uitkijken naar een nieuwe uitdaging. Toen kwam de flyer in de brievenbus dat er brandweervrijwilligers gezocht werden in Moerbeke, en ik dacht: dat is het!”

Tiago Cardoso Da Silva, 39 jaar, werkt als projectcoördinator bij Farys en heeft een zoon van 8 en een dochter van 6. “Ik was 12 jaar geleden bijna gestart als beroepsbrandweerman. Ik zat in de wervingsreserve, maar op het moment dat ik werd uitgenodigd, was mijn situatie veranderd en ben ik er niet op in gegaan. Toen bekend werd dat er een brandweerpost kwam in Moerbeke, zei iedereen in mijn omgeving meteen ‘dat moet je doen!’ Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.”

“Organiseer je: maak tijd vrij voor de opleiding”

Karen is op 18 november gestart in de weekendopleiding. “In het begin waren het enkel zaterdagen, vanaf module 2 zijn er ook heel wat zondagvoormiddagen. Best pittig dus. We doen de volledige opleiding in één jaar, dat is fijn, maar het is echt intensief. Ik was van plan om in januari te herstarten met mijn hobby, wedstrijdrijden te paard, maar dat heb ik uitgesteld tot de zomer. Gelukkig had ik me erop georganiseerd: ik werk nu halftijds om het haalbaar te houden. Zo ben ik er veel voor de kinderen in de week, in het weekend is er meer ‘papatijd’ en daar zijn de kinderen best blij mee.”

Tiago volgt de weekopleiding en gaat naar de brandweerschool op maandag en donderdag. Hij startte op 22 januari en zal in januari 2025 afgestudeerd zijn. “Ik heb twee dagen per week loopbaanonderbreking genomen, om het op een gezonde manier te kunnen combineren met mijn vrouw en kindjes.”

De meeste stagiair-brandweermannen die nu naar brandweerschool gaan voor post Moerbeke, hebben een gezin. Een aantal ven hen nemen loopbaanonderbreking. “Dat is echt een aanrader. Die formules zijn er: gebruik ze, voor jezelf en voor je gezin.”

“Wij maken er ook echt een punt van onze kinderen zelfstandig op te voeden”, vertelt Karen. “Mijn meisjes maken zelf hun brooddoos: ze zijn daar trots op, de boterhammetjes zijn naar hun zin. Ze kunnen zelf iets te eten nemen als ik wat later thuis ben, ze beginnen zelfstandig aan hun huiswerk. We hebben hen altijd geleerd om een beetje hun plan te trekken.”

(lees verder onder de foto's)

Module 1 aan de brandweerschool betekent ook enige uren studeren

De eerste module is vooral theoretisch. En dat hebben de stagiairs wel gevoeld. “Ik heb net examen gedaan voor module 1 en voor de theorie heb ik toch een inspanning moeten doen om alles in mijn hoofd te krijgen: je bent dat niet meer gewend he, studeren,” lacht Tiago. “Mijn kinderen zegden de voorbije weken wel eens: ‘Ga je weeral studeren voor de brandweer, papa?’ Ik had ook de cursussen in mijn auto, elk dood moment ging naar studeren. Gelukkig zijn de volgende modules meer praktijkgericht.”

“Het scheelt ook dat het echt goede en gemotiveerde lesgevers zijn”, vertelt Karen. “Het zijn mensen die gespecialiseerd zijn, die gedreven en gepassioneerd zijn. Ze combineren de theorie direct met de praktijk, herhalen ook vaak wat je moet weten. Dan zeggen ze ‘wat waren de zeven stappen nu weer…’ en je pikt al heel veel op tijdens de lessen zelf. Het is ook nooit saai, het is allemaal zo boeiend. Sowieso ben je gemotiveerd: je hebt die kennis nodig, je móet gewoon weten waar je mee bezig bent.”

“Het geeft ook vertrouwen”, geeft Tiago aan. “Iedereen heeft die examens afgelegd, we zijn niet alleen naar de brandweerschool geweest, we hebben allemaal moeten bewijzen dat we die kennis effectief onder de knie hebben. We zijn op dit moment aan het bouwen aan een team met dezelfde basis en dezelfde waarden.” 

“Je maakt zo snel deel uit van het team, het voelt als meedoen met De Mol”

Karen en Tiago volgen op andere momenten hun opleidingen en zien elkaar dus eigenlijk heel zelden. “Toch heb je heel sterk het gevoel deel uit te maken van een team”, vertelt Tiago. “Je leert elkaar heel snel kennen. Het is echt bijzonder om hier deel van uit te maken, een beetje zoals meedoen met De Mol. Je deelt een passie, je voelt je meteen deel van die groep. Als er iets gebeurt, zoals bijvoorbeeld een brand in de gemeente, leef je daar allemaal samen mee mee.” 

Tiago: “Vroeger roeide ik in teamverband. In het werkveld vind ik dat teamgevoel wat minder terug, en bij de brandweer is dat wel enorm sterk. Je hoort weer echt in een team.” 

“Zelfs examens leg je samen af”, geeft Karen aan. “Je doet alles in team, zoals je dat ook tijdens een interventie doet. Ook bijvoorbeeld als je ademlucht aantrekt, je helpt elkaar spontaan. Er is ook enorm veel respect.”

Fysieke paraatheid

Om bij de brandweer te gaan, moet je een goede conditie hebben. Dit wordt al getest bij het behalen van het Federaal Geschiktheids Attest, waar een aantal fysieke proeven bij horen. En voor je van start kan gaan, moet je ook een VO2Max test afleggen om te bewijzen dat je conditie toereikend is. En daarmee stopt het natuurlijk niet. 

“Wij starten met de module ademlucht”, vertelt karen. “Je weet dat dat een fysiek zwaardere module is, dus ik heb mij daar fysiek wel op voorbereid, ben weer meer gaan sporten. Je moet je fysieke conditie onderhouden.”

(lees verder onder de foto's)

Bereid je goed voor 

Wie wil solliciteren bij de brandweer moet een FGA voorleggen, een Federaal Geschiktheids Attest. Dat behaal je aan de brandweerschool. Om je hierop voor te bereiden, organiseert Brandweerzone Oost infosessies en ‘Start2FGA’ sessies waarbij je alles kan inoefenen en waardevolle tips krijgt. 

“De Start2FGA is echt heel interessant”, getuigt Karen. “Ik heb zelfs twee keer meegedaan. Je krijgt veel tips naar de test handvaardigheid toe. En ook die fysieke proeven doe je best eens op voorhand, zodat je weet waar je naartoe moet werken. Zo zijn er geen verrassingen als je de FGA gaat behalen. Voor het pompen bijvoorbeeld heb ik moeten trainen, maar het behalen van het FGA ging zeer vlot. De examinatoren zijn sympathiek en stellen je op je gemak.”

Ook voor de VO2Max test train je best. “Je kiest tussen lopen of fietsen,” vertelt Karen. “Maar dat is niet hetzelfde als lopen of fietsen in het park: je krijgt een masker op waarmee ze je zuurstofopname meten en dat geeft wel wat een beklemmend gevoel. Wie loopt, krijgt ook een pittige helling op de loopband. Maar goed, eens je dan effectief inspanningen moet gaan doen met perslucht, snap je wel waarom het zo belangrijk is. Je lichaam wordt echt uitgedaagd dan.”

“Ik ben wel sportief, en ik vond die VO2Max-test wel tof en leerrijk om te doen”, zegt Tiago. “Het is een volledige check-up. Ik heb best waardevol advies gekregen om mijn conditie nog verder te verbeteren.”

“Het is uitdagend, maar het is zo boeiend dat je dat er graag bij neemt”

Vooral de praktische opleidingen spreken Karen mateloos aan. “Ik kan niet kiezen wat ik het interessantste vind. Die valbeveiliging, bijvoorbeeld, de ervaring van ondersteboven naar beneden komen, dat was de max. De lessen ademlucht zijn heel intensief maar ook zo leuk! Leren snijden in auto’s is ook fascinerend. Het zijn best vermoeiende dagen, maar omdat het zo fijn is om te doen, neem je dat er graag bij.”

“Je leert ook waaróm je de dingen op een bepaalde manier doet”, vertelt Tiago. “Niets is zomaar, die technieken worden allemaal toegepast om hele goeie redenen. Het is heel boeiend om dat allemaal te leren.”

“Je bent vrijwilliger,” zegt Tiago, “maar onderschat het niet: dit is niet zomaar een hobby, het wordt een echte passie, de brandweer gaat een belangrijk deel worden van je leven. Je hebt een leven vóór de brandweer en een leven met de brandweer. Ik hou er bijvoorbeeld rekening mee dat ik twee dagen per werkweek beschikbaar kan zijn, dan werk ik van thuis en ik heb flexibele uren. Daar is zeker al over nagedacht.”

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 05 maart 2024
“Naar de brandweerschool gaan is nooit saai, maar altijd boeiend en uitdagend”