Onze brandweerzone moet regelmatig uitrukken voor interventies waarbij allerlei dieren in veiligheid gebracht moeten worden. Vorig jaar was zelfs een recordjaar met 79 oproepen voor een "dier in nood". Daarvan werd onze hulp 8 keer ingeroepen voor een dier te water, 7 keer voor een groot dier.
In 2020 kregen we 60 oproepen, in 2019 waren dat er 56.
De interventies zijn zeer uiteenlopend. Vaak betreft het een kat onder de motorkap, een vogel in de schouw of een paard of koe in de gracht, maar we brachten ook al een leguaan terug thuis, herenigden we een papegaai met zijn baasje of werd een slang vakkundig en vooral veilig gevangen. We hebben buizerds, katten, honden, vogels, slangen, paarden, koeien, ... kunnen helpen de afgelopen jaren. Als brandweer zijn we er dan ook voor mens én dier!
Een dier in nood kan soms gevaarlijk uit de hoek komen (letterlijk én figuurlijk!). Daarom stuurt onze zone al zijn operationeel personeel naar een opleiding "redden van dieren". Hier wordt het gedrag van dieren besproken, wordt aangeleerd hoe je de dieren moet benaderen, wordt met (echte) paarden en koeien gewerkt en worden sleeptechnieken aangeleerd.
Voor deze opleiding gaan we naar brandweerpost Merelbeke of de faculteit diergeneeskunde.
Belangrijk om te weten is dat de brandweer niet altijd kan tussenkomen. Zo zijn bijvoorbeeld kauwen een beschermde diersoort. Hun nesten mogen niet vernield, beschadigd of weggenomen worden. Ook als brandweer kunnen en mogen wij dus geen kauwennesten verwijderen.
Ook voor de processierups en de aziatische hoornaar kan je niet bij ons terecht.
Powered by Froala Editor