Ruben is sinds 8 jaar vrijwilliger bij Brandweerzone Oost. Ondertussen is hij bevorderd naar korporaal. Ruben heeft 1 kindje en is, naast zijn vrijwilligersfunctie, werkzaam als servicetechnieker.
Jan is sinds 2005 aan de slag als vrijwilliger. Ook hij is ondertussen doorgegroeid naar de functie van korporaal. Jan werkt in de industriële elektrische sector en heeft 3 kindjes.
Wat maakt dat je bij de brandweer gegaan bent als vrijwilliger?
Ruben: Mijn nonkel is ook bij de vrijwillige brandweer. Ik weet nog goed dat ik als kind mee gegaan ben naar een opendeurdag.
Vanuit mijn ambitie om mensen te helpen en motivatie was ik wel getriggerd door de functie van brandweerman. Ik ben dan naar een infosessie gegaan, heb nadien mijn proeven gedaan en ben dan kunnen aansluiten.
Jan: vroeger was ik lid van de KSA. In de jeugdbeweging heb je een sterk groepsgevoel. Wanneer ik de jeugdbeweging wat ontgroeid was ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Iets waar dat groepsgevoel belangrijk is, waar je van betekenis kan zijn voor anderen en waar je uitdaging in kan vinden. Samen met een aantal vrienden uit de jeugdbeweging zijn we dan terecht gekomen bij de brandweer. Ondertussen zijn er nog een aantal oud leden bij de brandweer gekomen.
Wat vind je het mooiste aan de job?
Jan: De samenhorigheid van het korps. Ons team, de gehele brandweerfamilie hangt enorm aan elkaar waardoor we ook altijd weten dat we op elkaar kunnen rekenen.
Ruben: Je brengt iets waardevols bij aan de maatschappij. We zijn er voor burgers in nood in verschillende situatie.
Zijn er bepaalde taken of interventies die je minder graag doet?
Jan: Niet meteen. Ook bij de grote interventies zijn er verschillende taken en sta je niet altijd in de frontlinie. Er is altijd een waaier aan taken die uitgevoerd moeten worden en geen enkele dag is hetzelfde. Ongeacht de specifieke taak die je op dat moment uitvoert, je bent altijd actief bezig met de interventie.
Ruben: Echt een interventie of taak niet graag doen? Neen. Natuurlijk zijn er altijd de grote of spectaculaire interventies waar je graag bij bent. Maar om nu te zeggen dat er iets is dat ik minder graag doe, dat niet. Het minder leuke is wanneer je opgeroepen bent maar niet mee bent omdat je als reserve bent opgeroepen. Je bent dan opgekomen en bent er klaar voor, maar bent er ook niet echt bij geweest. Dit valt gelukkig niet vaak voor.
De combinatie tussen werken, de job van een brandweervrijwilliger, gezinsleven / sociaal leven, is dat haalbaar?
Ruben: Voor mij is dat altijd al heel haalbaar geweest. Ik heb de opleiding tot brandweerman gevolgd wanneer ik zelf aan de hogeschool zat. In de week studeerde ik en in het weekend studeerde ik verder voor brandweerman. Op mijn job wisten ze ook steeds dat ik brandweerman was waardoor ik me als het nodig is flexibel kan opstellen. Ik heb er nog niet veel gebruik van moeten maken maar wanneer er een grote interventie is en ze hebben bijvoorbeeld mensen te kort kan ik dit altijd vragen op mijn werk. Ook mijn vriendin laat me hier vrij in waardoor ik me voldoende beschikbaar kan zetten. Sinds we een kindje hebben moeten we vooral zorgen dat er iemand thuis is maar ook dit gaat vlot.
Wanneer er overdag een grote interventie gaande is of er wordt bijvoorbeeld storm verwacht en vanuit de brandweer wordt er gevraagd om extra personeel. Dan kan ik dit op mijn werk aankaarten en wanneer het mogelijk is kan ik me dan beschikbaar zetten en me toch vrij maken. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk gezien ik ook buiten Lokeren werk.
Jan: De combinatie is zeker haalbaar. Ik ben gestart bij de brandweer wanneer ik nog geen kinderen had. Al mijn vrije tijd ging toen naar de brandweer, opleidingen, interventies, bijkomende taken, … Ondertussen hebben we 3 kinderen en toen ze kleiner waren was het wat puzzelen. Ik heb dit toen besproken met de toenmalige commandant en we hebben dit samen bekeken. Ik kon me nog voldoende vrijmaken en dit heeft dan ook nooit voor problemen gezorgd. Ondertussen zijn mijn kinderen groter en gaat dit opnieuw vlot.
Bij mijn huidige werkgever ben ik gestart toen ik al bezig was met de brandweeropleiding. We hebben dit toen besproken en bij een zware interventie ’s nachts kan ik later starten. Dit valt niet heel vaak voor maar mijn werkgever heeft er altijd al begrip voor gehad.
Wat gaat er door je heen op het moment dat de pager open gaat?
Ruben: Je krijgt direct een shot adrenaline. Ik kijk altijd naar de oproep zodat ik weet waar ik me min of meer aan kan verwachten.
Jan: Ik kijk ook altijd even naar de melding en vertrek dan. Bij een ongeval met geknelden of brand neem je toch al snel een kortere route of zorg je dat je nog net iets sneller klaar bent.
Hoe gaat dit ’s nachts?
Jan: Alles ligt klaar. Mijn t-shirt, broek, pager, sleutels hangen aan het vaste haakje, pager staat op te laden, … Ik heb mijn vaste routine en kan dus meteen vertrekken. Ik word vrij snel wakker waardoor mijn pager niet op het luidste volume staat. Mijn vrouw en kinderen merken dan meestal niet dat ik weg ben.
Ruben: Ook bij mij ligt alles klaar. De auto staat vertrekkensklaar, sleutels, schoenen, … Ik kan zelfs zonder het licht aan te steken vertrekken. Mijn vriendin en kindje worden er niet wakker van.
Ooit stond dit in een brandweerkrantje. Wat is het huis van de brandweerman? Het huis waarvan de auto met de neus naar voor staat. Dat is bij mij ook zo.
De ideale brandweervrijwilliger, kan je die omschrijven?
Ruben: Gemotiveerd. Iemand die wilt kan brandweer(m/v) worden. Iemand die de wilskracht heeft om door te zetten, die gemotiveerd is om de opleiding te volgen en iemand de voldoende motivatie heeft om burgers te helpen. Motivatie is het sleutelwoord bij een goeie vrijwilliger.
Jan: Inderdaad. Motivatie is belangrijk. Je bent niet alleen dus we helpen onze collega’s erdoor wanneer er bepaalde zaken minder vlot gaan of eens moeilijker lopen.
Kan je voldoende weg met jouw ambities binnen de brandweer?
Jan: Ja. Er zijn niet alleen de specialisaties maar ook de verschillende taken. Iedereen heeft bepaalde sterktes die benut kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld bij een bepaalde interventie moeten helpen met iets omdat jouw sterkte daar ligt. Daarnaast zijn er ook de opleidingen die je kan doen om je bij te scholen in verschillende richtingen.
Ruben: Zeker. De kwaliteiten die je hebt worden hier zeker benut. Je kan gaan voor duiker, chauffeur, RED team, … Mogelijkheden genoeg.
Heb je tips voor mensen die graag bij de (vrijwillige) brandweer willen? Of voor startende rekruten?
Ruben: Geniet ervan. Iedereen heeft een bepaalde reden om bij de brandweer te komen, je haalt er veel voldoening uit als je de job doet. De opleiding is ook leuk om te doen. Het is zwaar en zeker niet te onderschatten maar alles start daar. Je leert er vrij snel verschillende technieken, het groepsgevoel komt daar al naar boven, je creëert er vriendschappen, … De weg om brandweerman te worden is niet altijd makkelijk, maar het is een mooie weg die het zeker waard is.
Jan: Je bent nooit alleen. Zowel tijdens de opleiding als nadien, we zijn er altijd voor elkaar. Of dat nu is om te helpen bij bepaalde taken of om over een interventie te praten of eender wat. Je bent nooit alleen.
Zou je het aanraden aan geïnteresseerden om te solliciteren als vrijwillig brandweerman?
Beide: Ja!
Interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Brandweerzone Oost? Bekijk zeker onze vacatures! Nog vragen? Je kan steeds terecht bij onze personeelsdienst via personeelsdienst@zoneoost.be
Powered by Froala Editor